Как се отнемат деца в Германия

Споделете статията:

Новината за разкритата тези дни педофилска мрежа в Германия силно шокира страната. В малка дворна постройка в Мюнстер години наред малки деца са били брутално изнасилвани, а актовете – заснемани и продавани в интернет.

Случаят в Мюнстер не е изключение. По данни от криминалната статистика през 2019 полицаите в Германия са разследвали над 12 хиляди случая на сексуални издевателства над деца – с 65% повече в сравнение с 2018 година. Общият брой на престъпленията, свързани със сексуална принуда над деца, се е повишил с 9% до 15 900.

Известно е, че търговията с детска порнография се е превърнала в „голям пазар, почти в индустрия“, както се изрази тези дни германската християндемократка Анегрет Крамп-Каренбауер. Затова тя настоя за по-строги наказания срещу извършителите.

За посегателство над дете се предвиждат до 15 години затвор, но онези, които „само разглеждат“ подобни снимки или видеоклипове, не ги грозят сериозни санкции.

„Не може една кражба от магазин да се наказва по-строго, отколкото набавянето на снимки и записи с детска порнография“, каза Крамп-Каренбауер.

Много често насилниците на деца са техните бащи, чичовци или приятели на семейство. Понякога това става дори със знанието на майките. В страната има над 560 регионални подразделения на Германската служба за защита на децата, чиято цел е да предотвратят всякакъв вид насилия.

Те са длъжни да се намесват не само при подозрение за сексуална злоупотреба, но и при заплаха, предизвикана от физическо насилие или родителска небрежност. Според Федералната статистическа служба, през 2018 година е установена пряка заплаха в над 50 хиляди случая – с 10% повече, отколкото през предходната година.

Дори и при сериозни съмнения за насилие, законите в Германия не позволяват децата да бъдат лесно отделяни от родителите им – независимо дали временно или дълготрайно.

„Заради горчивия опит от времето на националсоциализма в конституцията на страната е посочено, че грижите и възпитанието на децата са естественото право на родителите“, пояснява Ханс-Юрген Шимке, професор по право от университета в Мюнстер. Правото на родителите да отглеждат своите деца се разглежда като елементарно човешко право. Там държавата не може да се меси.

Това е германска особеност, обяснява Шимке и допълва, че в държави като САЩ, Дания или Франция нещата са по-различни.

„В САЩ, например, родителските права са уредени по съвсем друг начин. Там подходът е много по-прагматичен. Забранено е например децата до 12-годишна възраст да се оставят сами вкъщи или да не бъдат надзиравани от родител, докато играят на детската площадка – в такива случаи са възможни наказания.

В Дания пък още от момента на раждането на децата, те се придружават от семеен консултант, който наблюдава много внимателно поведението на родителите и развитието на децата“. Сходно е и положението във Франция, където отношенията между държавата и родителите са поставени на съвсем различна основа. Там го наричат „израстване в условията на публична отговорност“, забележете – не на частна отговорност“, добавя професорът правист.

Към 2018 година около 175 000 деца в Германия са живеели в социални домове или при приемни семейства. Решението за отделяне на дете от семейството се взима от съда.

Службата за защита на децата е искала да отнеме родителските права на майката на едно от изнасилваните деца, тъй като приятелят u е бил известен на полицията с това, че притежава и разпространява снимки с детска порнография. Тъй като мъжът не е живеел в дома на майката, съдът обаче не е видял основание за заплаха на детето. Фатално решение, както се оказа по-късно.

Сабине Кинкарц, Дойче веле

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.