Какво казва т.15 от Резолюцията на ЕП за ОМО „Илинден“

В резолюцията, която Европейският парламент прие за върховенството на закона в България на 8 октомври, се цитират решенията на Съда в Страсбург по 4 жалби срещу забраната за регистрация на ОМО „Илинден“. Това е направено като обяснителна бележка под черта, уточнява БНР.

Поясненията са дадени, за да хвърлят светлина на т. 15 от документа. В нея се осъждат всички случаи на реч на омразата, дискриминация и враждебност срещу хора от ромски произход, жени, лица с нетрадиционна сексуална ориентация и принадлежащи към други малцинствени групи.

По-нататък следва изречение, в което се казва: „Българското правителство се призовава да засили сътрудничеството с международните и местните наблюдатели на правата на човека и да предприеме всички мерки за ефективна защита на правата на малцинствата, по-специално правата на свобода на изразяване на мнение и свобода на сдружаване, включително чрез изпълнение на съответните решения на Европейския съд по правата на човека“.

Именно към това изречение е обяснителната бележка, която препраща към 4 решения на съда по жалби на ОМО „Илинден – Пирин“, които са във вреда на България. Те са в периода 2006-2018 година за отказ на регистрация на организацията и забрана за шествия. Освен това, страната ни е осъждана да заплати глоби около 40 хиляди евро.

още по темата в Маргиналия виж тук

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.