Ксенофобия водила нападателя, убил 9 души в два наргиле бара в Германия. Стрелецът е открит мъртъв, в писмо с признание изразил крайнодесни възгледи

Атаките започват малко след 22 часа късно снощи. Мъж с автоматично оръжие нахлува в един наргиле бар в центъра на Ханау и открива огън по хората в него. След това бяга с колата си и отива в друг наргиле бар, на около 3 километра от центъра, където отново стреля безразборно. И в двата бара има мъртви и ранени. Повечето жертви са с имигрантски произход, съобщава БНР.

При атаките в барове за наргиле бяха убити 9 души. По-късно 43-годишният нападател беше открит мъртъв в жилището си. Там е намерено и тялото на неговата майка, съобщиха още германските власти. Води разследване по подозрения за тероризъм

Стрелецът е оставил писмо, в което е признал деянието си и е изразил крайнодесни възгледи, съобщи в. „Билд“, без да цитира източник. Нападателят е 43-годишен германски гражданин с разрешително за огнестрелно оръжие, а боеприпаси и пълнители са открити в колата му, посочи още изданието.

Случаят е поет от германската контратерористична прокуратура заради „знаци за ксенофобски мотив“ за убийствата. Според официални лица има доказателства, че нападателят е крайнодесен екстремист.

Канцлерът Ангела Меркел потвърди, че има улики, че стрелецът е действал от расистки и крайнодесни подбуди.

„Расизмът е отрова, омразата е отрова и тези отрови съществуват в обществото и са причина за твърде много престъпления“, подчерта Меркел и добави, че отговорните власти правят всичко по силите си да изяснят естеството на нападението.

Нападателят първо убил 3-ма души в бара в центъра на Ханау, след което с кола се придвижил до другия бар в кв. „Кеселщат”, където застрелял на място още 5-има. Жертвите станаха девет, след като ранен почина по-късно.

В Ханау са шокирани. Джан Лука Фрисена е засегнат пряко. Колега му се обадил, че се стреля около павилиона, в който работят баща у и малкият му брат. За щастие, те не са пострадали, но дълго ще се възстановяват от преживения ужас.

„Толкова е необичайно за нас, тук никога не се е случвало нищо подобно. Чувствам се като във филм, все едно някой си прави лоша шега. Още не мога да проумея какво става. Семейството и колегите ми – също“, каза той.

Правителството реагира на стрелбата незабавно.„Тази сутрин мислено сме с хората в Ханау, в чийто център се случи ужасяващо престъпление“, написа говорителят на канцлерката Ангела Меркел – Щефен Зайберт в туитър.

И кметът на Ханау веднага даде изявление: „Това беше ужасяваща нощ, която дълго ще ни занимава и ще остане тъжен спомен“, заяви Клаус Камински.

Полицаите и хеликоптери патрулират и в двете зони на стрелбата в града, който има население от 100 000 души. Той се намира на 25 километра от Франкфурт на Майн. Ханау е известен на туристите като родно място на братя Грим.

Атаката идва само два дни, след като арестувани 12 души от крайнодясна екстремистка група, която е планирала атентати срещу мюсюлманската общност в страната.

Нападението става става четири дни след друга стрелба в Берлин край турско комедийно шоу в концертната зала „Темподром“, при което бе убит един човек.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.