Между „вратичките в закона“ на Борисов и „Портите“ на Кристо

С този текст най-напред искам да попитам къде е Гинка Върбакова от Пазарджик?

Това е светкавично развила се бизнесменка, която се появи, искаше да напазарува малко ток и се скри в Пазарджик. Точно тогава чехът Петер Келнер се опитваше да закупи „Нова тв“, Виктор Николаев ходи до офиса й, после тя изгря на пресконференция, а едни чехи се оплакаха в „Лидове новини“ от бизнесменката. КЗК не позволи на Келнер да купи „Нова тв“, но той погледна към bTV.

Къде ли е сега Гинка Върбакова?

Сетих се за нея, защото покрай всичко друго беше излязла в една журналистическа справка връзката на съпруга й с фирма на Евгения Калканджиева за телефонните импулсни игри. Случайността е навсякъде, а най-вече в правителството на Бойко Борисов.

Освен приятелка на Евгения Калканджиева, семейство Върбакови се оказаха приятели и на енергийната министърка Теменужка Петрова. После всичко утихна. В Пазарджик всичко е спокойно, откакто е надарен с Делян Пеевски.

Припомням този случай, защото тогава държавата не искаше да участва в сделката за ЧЕЗ. Днес държавата иска да е навсякъде, вместо частния бизнес. Васил Божков е просто поредната Гинка, въпреки силния медиен интерес.

За братята на Али Баба

Политологът Даниел Смилов подхвана приказката за Али Баба и 40 разбойници в „Дойче веле“. Внезапно дубайският пленник си хареса дареното Али Баба за свое име и започна да разказва приказки. Поръча комикси, дизайнирани схеми, с които да обясни какъв е пътят на натиска и на офертите. Сменя декора – ту е пред библиотека, ту на плажа, и усърдно копае тунел от Дубай до тук.

Дотук обаче има много самопризнания, но нито едно доказателство. От другата страна има само отрицания, и нито едно доказателство, че държавната администрация е правила опит да се справи с проблема.

В седмичната си колонка „Имало едно време телевизия“ доц. Жана Попова анализира телевизионните факти в контекста на политиката и образованието

От другата страна седи „опозицията“ на Божков в „Нова тв“ и братя Домусчиеви. Тях сега никой не ги нарича олигарси, а дори освирепелият преди време срещу тях Валери Симеонов ги припозна като положителни герои.

На един от кандидатстудентските изпити по журналистика, когато все още се провеждаха, темата беше „Братя“. Тогава главният прокурор гонеше братя Галеви. Много журналисти излязоха, много прокурори ще се сменят, а братя Галеви няма да върнат. Братясало царство сме тук! Братя до братя крепят инвестиционния климат. И вместо да се бият, в нашата приказка ламя и братя са се слели в някакво отвратителен многоглаво братско чудовище и си получават дневната дажба от златната ябълка.

Но главните герои вече нямат никакво значение. Нито Борисов, нито Горанов имат вече някакъв смисъл. Те са просто мнозинство, което пише закони с вратички.

Ако гледате интервюто на Бойко Василев с Бойко Борисов и не знаете, че това е премиер, ще се изненадате защо този човек е поканен в БНТ. Ако на някого му направи впечатление, разбира се. Защото преди това от там е минавал Вежди Рашидов с неговия дакел, а телевизията се управлява от човек, който показва среден пръст в знак на протест в отговор на протестиращи еколози. По bTV също беше излъчено интервю, в което Борисов каза почти същите лафове за дългата пура, дето го почерпил Васил Божков веднъж. Интервюто на bTV беше с лош звук и напраевено във фоайето на БНТ.

Когато създаваха първата частна телевизия, тя беше наричана „телевизията на Костов“, понеже правителството на Иван Костов премахна монопола на държавата в националния ефир. Сега премиерът Борисов я нарича „Божков ТВ“. Проблемът на това назоваване е, че Бойко Борисов предпочита Васил Божков да е показван като негова опозиция, вместо политическа опозиция. А Божков не е опозиционен глас. На негово място могат да бъдат поканени гости, които да напомнят, че има и други отговори на въпросите, които си задаваме, че имаме и други избори освен пратените от „Дондуков“ и тия от Дубай.

Тези гласове все повече липсват. „Панорама“ все още се излъчва по БНТ в часове, в които децата ще чуят, че нашият премиер е скопен и затова щял да мълчи.

След интервюта на Бойко Борисов в „Панорама“ по БНТ и по bTV Васил Божков обвини премиера, че е изпращал Севдалина Арнаудава (неговата пиарка) в офиса му на „Московска“ 43.

Тя отговори с пост във фейсбук, че е Шехерезада и може много да разкаже.

Ала и тоя дубайски Али Баба, и бистришката Шехерезада се опияняват колко добри разказвачи са. Не разбират, че тия разкази, дето ги редят, няма да ги публикуват и в „Жената днес“, ако имаме медии, които не ни сковават да избираме между Борисов и Божков. Трябва да има и други възможности за избор.

Къде са журналистическите въпроси за насилието над жените?

Разказът на Арнаудова звучеше странно – жена, която се гордее, че е полицейска щерка, с баща, който пази имотите на Божков през 1998 г. Защо полицай (или бивш полицай) работи за човек като Божков през 1998 г.?

Но този разказ съдържаше най-страшната част досега – в него ставаше дума за отношението на този мъж към нея като жена. Част от обвиненията срещу Васил Божков са за изнасилване. Телевизиите обаче не питаха защо в държавата ни продължава да няма защита за жените, които нямат баща полицай?

Мигновено „Биволъ“ отговориха на този разказ на Шехерезада със снимки на къщата й в Бистрица. Няма никакъв проблем Цветан Цветанов или Севдалина Арнаудова да имат ипотеки и скъпи имоти, щом това е измислило въображението им. Проблемът е, че новините са сведени до две теми: магистралите на Борисов и комиксите на Божков.

Гражданското подчинение на Васил Божков

Как тогава ще назовем това, което прави Васил Божков? Има нещо парадоксално в това, че Васил Божков се изповядва всеки ден на вълшебното си килимче във фейсбук колко подкупи, мръсни поръчки, пратеници с искания и пратеници с чувалчета е имало през годините, а ние му се възхищаваме за смелостта, че говори всичко това.

Всички постове на Васил Божков са сякаш написани с грижлив почерк, без правописни грешки. За разлика от паметните записки и чатове, с които той не би издържал ни една матура днес.

Там е работата, че нашият премиер много често прилича на лотарийно посочен човек за премиер, който избира случайно кои са приоритетите му. Както попита Бойко Василев премиерът на скопената ни държава Бойко Борисов, „Защо сега? Защо не преди 10 години?“. На този въпрос Борисов каза, че тогава това не е било приоритет на правителството. И когато правителственият фон е такъв, а зад него се задава Цветан Цветанов, когато в БСП не казват нито една дума поне за обеднелите хора след кризата, Васил Божков изглежда като титан на опозиционната мисъл. А не е.

Поведението на Божков прилича на гражданско неподчинение – хем казва, че законите трябва да се спазват, хем казва, че ги е нарушавал, защото са правени специално за него. Само че Божков не видя през годините срещу колко много нередности протестираха гражданите, докато конформистки използва порталите, които отваряха пред него, пред Пеевски, пред Доган, пред Христо Ковачки, пред… редицата е дълга.

Затова последното издание на „Панорама“ показа колко огромни дефицити вече са се появили. В първата част Бойко Борисов разговорът беше за вратичките в закона, във втората част – Евгения Атанасова показа кадри с „Портите“ на Кристо и Жан-Клод. А там някъде между тези две измерения улицата се бореше с расизма и насилието над личността заради цвета на кожата.

Дубайската самоизолация на Божков е само имитация на гражданско неподчинение срещу прокурорската слабост на Гешев. И Божков, и Гешев, и Борисов ни поднасят категорични отговори. А оригиналният смисъл на проявите на протест е подозрението в категоричните отговори, както някога написа в един свой текст Цветан Тодоров.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
zhana@gmail.com'

Жана Попова

Д-р Жана Попова e преподавател по радио и телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация. От 2020 година води рубриката "Имало едно време телевизия" в Маргиналия. Автор е на книгата „ Жанрове и форми. на забавлението в телевизията“, издание на „Полиграфюг”, 2016