На какъв принцип блокираха българския квартал Филиповци, в него живеят българи!

В България ни делят на 2 народа. Едните са затворени и блокирани в махалите, защото са заразно зло и от друга страна друг народ, които са излезнали да гледат сеир, да наблюдават разрушаването на сграда „Родина“. Родината рухна – какъв сарказъм само. Доверието към държавата ми рухна, също както сградата. Вчера излезнах от квартали ми, след като написах декларация къде отивам и в колко ще се върна, провериха ме дали имам маска и ръкавици, и ме предупредиха да се върна бързо. Спазвам разпоредбите на щаба, все пак е за наше добро. Казах им, че отивам да си платя битови сметки и да пазарувам, те ми казаха да напиша, че отивам до аптека иначе няма да ме пуснат. Накараха ме да излъжа. Как да си платя тока, телефона и интернета? Отнеха ми свободата. С огромна въздишка преминах заветната блокада на Филиповци. За мен, да си свободен, означава да говориш истината. Те ми отнеха свободата, щом ме накараха да излъжа, за да излезна от гетото. Жандармерия, полиция, КПП, дронове кръжат, по улиците минават с мегафони – страшна работа. Остава само да вдигнат стени с бодлива тел, все пак, хората имат грижа за нас. 15 дни под блокада и пълна изолация.

Животът след моста беше различен. Там хората се разхождаха свободно. Децата играеха пред блоковете, майките и бащите разговаряха с приятелите си, някои хора разхождаха кучетата си. Всички магазини в Люлин бяха отворени и животът си течеше. Сякаш нищо не се е случило. Тогава си помислих на ум „Животът не е справедлив“, но после се поправих „Управляващите не са справедливи“. Не бях излизал дори на улицата пред нас от дълго време. Изолирах се вкъщи, за наше добро е. Страх ни е да се видим с родителите ни. С приятели говорим само по телефона. Че има безотговорни хора в махалата е така, но ще ви дам пример с 400 хил. безотговорни „граждани“, които отидоха да празнуват Великден на село. Заради тях се очаква нов пик на заразата.

Днес(вчера – б.р) видяхме стотици граждани да гледат как рухва сградата „Родина“. Има ли глобени? Е, приятели, питам ви: – Държавата мери ли с два аршина? Нали правилата и законите са за всички? Ж. к. Филиповци е български квартал и аз съм български гражданин. Защо и на какъв принцип е блокиран квартала ми? Под карантина се поставят лица само, които са болни или са имали контакт със заразени. Като знаят кои са тези хора, нека господа полицаите да ги наблюдават и контролират дали спазват карантината и ако не я спазват, да ги глобят. Ако в един блок в Люлин има 5 заразени, целия блок ли е под карантина? Ако навсякъде мерките бяха строги и навсякъде имаше такива мерки, нямаше да ме боли и да ме накарат да се чувствам чужденец в собствената ми държава. Не съм ощетил с нищо моята държава, а се опитвам да градя в нея и да науча моето дете да обича България, както аз я обичам. Не съм емигрирал в чужбина, както много от приятелите и роднините ми направиха, но вече се замислям. За едните майка, за други мащеха.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика