Новото лице на хомофобията е бивша рок-легенда, бунтарка от 90-те

Пънк рок певицата Милена Славова предизвика хомофобски скандал, който отключи вълна от остри реакции в социалните мрежи.

Всичко започва от следния й статус: „Сигурна съм, че НЕ ПОДКРЕПЯМ ГЕЙ ПАРАДИТЕ! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И НЕ СЕ ИЗВИНЯВАМ ЗА ДУМИТЕ СИ“.

Към изявлението си някогашната бунтарка публикува предизборен клип на ВМРО, в който са монтирани кадри от български гей парад, заедно със скандални кадри от паради в Германия и други неназовани държави. Видеото съдържа още кадри от изяви на евродепутата Ангел Джамбазки и негови колеги в българския парламент, като и кадри от „Поход за Семейството“ известен и като контра гей парад организиран от „патриотите“ и протестантски църкви.

„Плюят ме защото съм против ГЕЙ ПАРАДИТЕ. Вчера ми блокираха страницата във фейса… А за това, че приластяват деца и ги агитират разни подобни на това същество в Интернет платформите да си сменят пола, никой не забелязва…. Когато споделиш си неудобен!“, продължи да обосновава позицията си в своя профил певицата. Публикуваме без намеса в правописа на статуса.

Съюзът на демократичните сили излезе със защитна позиция:“Милена Славова е от поколението творци, които са допринесли за победата на демокрацията в България и са го правили от сърце и по убеждение“, казват от най-старата демократична партия(движение).

Пред Нова телевизия бившата рок звезда обоснова отново ценностите си:“Преминах всички възможни обиди. Аз познавам хора, които са с такава ориентация от години, но не ходят на такива паради“.

Милена Славова твърдо определя участниците в гейпарада като вулгарни и се обяви против неговото провеждане.

По казуса  Симеон Василев от фондация ГЛАС обобщи:
– Милена не е идвала на Прайд, но разбира се има свобода да не го одобрява и да не иска да присъства
– Свобода на словото не е да наричаш една група хора “извратеняци” и фейсбук знае добре това
– Да наричаш “извратеняци” едни свежи младежи и подрастващи, все по-голяма част от Прайд всяка година, е обидно и унизително
– Да вадиш снимки от BDSM leather and fetish Pride в Берлин и да твърдиш, че това е София Прайд е манипулация, от човек, който да повторим – не е присъствал на Прайд

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.