ООН: Всеки ден в Източна Украйна биват убити най-малко 60 души, расте броят на децата жертви

Ню Йорк, 13 август 2014 – По данни на Управлението на ООН по правата на човека от средата на април до сега в източните области на Украйна са били убити или ранени средно по 60 души на ден, съобщава Центърът за новини на ООН.

Но в последните дни се наблюдава ескалация на насилието и числото на убитите или ранените за времето след 30 юли се е увеличило до 70 души на ден. Само за един ден, 7 август, са били регистрирани 41 убийства и 143 ранени.

Общото число на убитите в периода от средата на април до 10 август включително в резултат на бойните действия в Източна Украйна е повече от 2000 души и между тяп не по-малко от 20 са деца. Общото число на ранените се доближава до 5000 и най-малко 30 от тях са деца.

По думите на прес секретаря на Управлението на ООН по правата на човека, числените оценки на ранените и убитите са много консервативни и числата са по-скоро занижени. В сумата са включени убитите и ранените от състава на украинската армия, от състава на, както се изразява ООН, „въоръжените групи”, както и жертвите от страна на гражданското население.

В края на август Управлението на ООН по правата на човека планира да публикува своя следващ, пети доклад за ситуацията с правата на човека в Украйна.

 

Източник: Център за новини на ООН

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.