Политшоуто на Слави, сезон 1 епизод 2: ДПС и БСП

Споделете статията:

 

Контекст: първият епизод от политшоуто на г-н Трифонов беше, както знаем (но вече не всички си спомнят) „Иди си-ела си правителство“. По този повод предположих, че дори като водач на водеща партия, г-н Трифонов ще си остане шоумен, който прави шоу. С уточнението, че дори ако/когато започне да прави реална политика, той ще си остане шоумен: всички да са зрители с погледи, приковани в него.

 

Днес започна епизод 2: „Консултации с неконсултируемите“. Както знаем, но да напомня, с ДПС и БСП г-н Трифонов беше изключил всякаква възможност за договаряне. С това заявяваше едновременно кристална принципност, съчетана с кристална наивност или безотговорност, изберете сами. Защото след първите избори от този цикъл не беше ясно дали на вторите избори неговата партия ще победи ГЕРБ – но че няма да може самостоятелно да състави правителство беше очебодно. В такава ситуация сам да се лишаваш от опции – публично, предварително и неоснователно – за мен е по-скоро безотговорно, отколкото безхаберно. Ако си политик. Виж, ако си шоумен – контаминацията на принципност с безотговорност приковава погледа!

 

А днес видяхме шумната завръзка на драматургичния конфликт на еп.2: г-н Трифонов ще се консултира с тия, с които, както знаем… нямаше. И сега всеки поглед го следи, не го изпуща! И всяко политсърце пита, не трае: Ама и с Доган ли? Ама и с комунистите ли? Уж обясниха, щели да говорят само за подкрепа на правителството, и то не по своя воля, а по народна – ама нали е ясно, че такава подкрепа се плаща с политически отстъпки, какви ли? И т.н.

 

 

Уважаеми госпожи и господа! (за разлика от упоменатите дотук физически и юридически лица) За Бога, не питайте и не се питайте! Гледайте му шоуто, ако не ви се гади – друго засега не ви се предлага. Триумфът на Трифонов! – като шоумен, де. Да не правим обаче рационални сценарии досежно действителното бъдеще – целта на подаваната информация е да не се досетим, да не би и за миг да отместим поглед от мегашоумена.
Не бих се учудил, ако пред г-н Трифонов вече лежи сценарият на еп. 3, желязно логическо продължение на еп.2: „И с Борисов!“

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
deyan@abv.bg'

Деян Кюранов

Деян Кюранов е политолог, работи в Център за либерални стратегии.