Статистиката показва, че в България дишаме най-мръсния въздух в Европа, което ни коства 2 години и половина здраве.

За събота е насрочен следващия протест на живеещите в Русе. Днес пред главния вход на училище „Васил Левски“ хора протестираха с маски на лицата срещу мръсния въздух. „Преди няколко дни се запали сметището в Русе,информира „Дневник“.

 

Проблемът не е отсега. Ние от години сме принудени да дишаме отровите на няколко предприятия в града, които са известни на всички. Протестиращите твърдят, че въздухът вечер мирише на отпадъци.

 

Две от мобилните станции са установили, че за денонощието няма констатирани нарушения. Един от основните замърсители в Русе е френският завод „Монтюпе“, на който вече няколко пъти са наложени санкции заради замърсяване. През септември министърът на екологията Нено Димов каза, че има програма за година и половина, която трябва да въведе специални мерки против замърсяването на въздуха.

Статистиката показва, че в България дишаме най-мръсния въздух в Европа, което ни коства 2 години и половина здраве.

„В момента в София фините прахови частици са 28-29 микрорама на кубичен метър. Допустимият формат за 24 часа е 50 грама, така че не се очаква да се превиши. През последните няколко дни условията са благоприятни, единствено в кв. „Надежда“ е имало превишаване – около 1,1 над 50 микрограма“, твърдят експерти.

Най-високо замърсяване има през месеците декември и януари, тъй като тогава са най-неблагоприятни метеорологичните условия. Тогава масово се изгарят твърди горива, транспортът също помага за повишаване на мръсния въздух.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.