Статистиката показва, че в България дишаме най-мръсния въздух в Европа, което ни коства 2 години и половина здраве.

За събота е насрочен следващия протест на живеещите в Русе. Днес пред главния вход на училище “Васил Левски” хора протестираха с маски на лицата срещу мръсния въздух. “Преди няколко дни се запали сметището в Русе,информира „Дневник“.

 

Проблемът не е отсега. Ние от години сме принудени да дишаме отровите на няколко предприятия в града, които са известни на всички. Протестиращите твърдят, че въздухът вечер мирише на отпадъци.

 

Две от мобилните станции са установили, че за денонощието няма констатирани нарушения. Един от основните замърсители в Русе е френският завод “Монтюпе”, на който вече няколко пъти са наложени санкции заради замърсяване. През септември министърът на екологията Нено Димов каза, че има програма за година и половина, която трябва да въведе специални мерки против замърсяването на въздуха.

Статистиката показва, че в България дишаме най-мръсния въздух в Европа, което ни коства 2 години и половина здраве.

“В момента в София фините прахови частици са 28-29 микрорама на кубичен метър. Допустимият формат за 24 часа е 50 грама, така че не се очаква да се превиши. През последните няколко дни условията са благоприятни, единствено в кв. “Надежда” е имало превишаване – около 1,1 над 50 микрограма”, твърдят експерти.

Най-високо замърсяване има през месеците декември и януари, тъй като тогава са най-неблагоприятни метеорологичните условия. Тогава масово се изгарят твърди горива, транспортът също помага за повишаване на мръсния въздух.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.