Танзания: 13 годишно момче почина след побой от учителя си

 

Активисти призоваха правителството на Танзания да преразгледа телесното наказание в училищата, след като 13-годишно момче почина след побой нанесен от учителя му, предават от британската медия The Guardian.

13 годишният Сервий Ерадиус от северната провинция Кагера почина на 27 август, няколко дни след побоя. Причина за наказанието е било обвинение в кражба от друг учител. Двамата учители са обвинени в убийството на момчето.

Делото предизвика възмущение от страна на активисти, които заявиха, че децата са подлагани на унизителни и насилствени наказания.

„Не можем да чакаме. Децата имат човешки права. Не можем да чакаме те да умрат, за да се променят нещата „, коментира Соня Вохито, координатор на проекта за глобалната инициатива за прекратяване на всички телесни наказания над деца.

От Асоциацията на жените в медиите в Танзания (Tamwa) се надяват случаят да сложи край на използването на насилие в училищата и цитира други неотдавнашни инциденти, при които децата са били подлагани на унизителни побоища. Групата описва дело от 2016 г., в което момиче твърди, че е било принудено да свали бельото си, преди да бъде налагано с пръчки от четирима учители.

Танзания е една от малкото африкански държави, в които телесното наказание не е забранено. Учителите имат право да ударят ученик до четири пъти с лека, гъвкава пръчка по ръцете или задните части, а момичетата могат да бъдат наказвани само от жени учителки. Всички случаи на телесно наказание трябва да бъдат документирани.

Според групите за правата на човека „напътствията“ често се пренебрегват от учителите.

Според доклад на Хюман Райтс Уоч почти 75% от всички деца са подложени на насилие всяка година. Децата съобщават, че са налагани с пръчки или бити заради закъснение, въпреки че са ходили в продължение на часове, за да стигнат до училище или са наказвани когато не са могли да отговарят правилно на въпрос. Момичетата страдат от допълнително унижение. Някой от тях съобщават, че са били удряни по гърдите. Момичетата също са изправени пред заплахата от сексуален тормоз и нападение от страна на учителите.

Според Вохито  „Телесното наказание в Танзания за противоречи на международните задължения на страната. Въпреки, че се ангажира да прекрати насилието срещу деца, миналата година Танзания отново отхвърли призивите за забрана на телесното наказание“.

Президентът на страната Джон Магустили публично заяви подкрепата си спрямо децата.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.