В ЕС българите най-често се срещат с искане за секс срещу корупционна услуга

Проучване на „Трансперънси интернешънъл“ сочи, че в България са получени най-много твърдения от анкетирани, че са били обект – или познават някого, който е бил обект – на предложение от служител за секс като цена за извършване на определена публична услуга, включително в сферата на здравеопазването и образованието, пише Дневник.

Общо над 74% от анкетираните близо 40 хил. души в ЕС смятат, че искането за секс като вид валута в корупционна дейност се случва понякога, но само 7% казват, че са преживявали такава ситуация или познават някой, който е попадал в такава.

В България цели 17% отговарят, че са преживявали или познават някой преминале през т.нар. сексторшън (sextortion – изнудване за секс), следвана от 13% в Румъния и също толкова в Хърватия.

Проучването в България е проведено от Kantar TNS BBSS между 13 октомври и 6 декември сред 3 хиляди души с праг на грешката 1.79%.

пълният текст на изследването виж тук
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.