За безобразията на един министър, обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Споделете статията:

Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че от 1 януари 2018 г. до 17 ноември 2019 г. министър Нено Димов е издавал разрешителни за промишлено ползване на вода от язовир „Студена“ за дружествата „Стомана индъстри“ и „Топлофикация“ – Перник, въпреки че всеки месец и многократно е получавал доклади с информация, че обемът на водите в язовира драстично намалява.

„Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не беше отпускал този обем воден ресурс за промишлени нужди, щеше да има достатъчно вода за питейни нужди – над 7 млн. кубични метра вода, които щяха да са достатъчни и изобщо нямаше да се наложи да има воден режим в Перник“, каза наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

„Установено е, че водният ресурс на яз. „Студена“ значително е намалял до обеми, близки до критичния минимум. Язовирът съгласно Закона за водите е държавна собственост и се управлява от Министерството на околната среда и водите. Нивото на водата се наблюдава от ВиК – Перник, което докладва за състоянието му на длъжностните лица във ведомството“, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Водният ресурс се разпределя с конкретни нарочни актове, лично подписани от министъра на околната среда и водите. В началото на 2018 г. нивото на водата значително е намалявало, заради което непрекъснато министърът е бил надлежно уведомяван. Въпреки това той всеки месец утвърждавал графиците за водоподаване и въпреки намаляващите обеми е разрешавал същите количества месеци наред – както за битови, така и за промишлени нужди. Тези количества са били разрешавани лично от него със заповеди, които е подписвал, подчерта Кънев.

Изразходвани са милиони литри вода за промишлени нужди, което е довело до намаляване на питейната вода за жителите на Перник. Паричното измерение на щетите е 11 млн. лв.

„Над 97 000 души са с воден режим, които в близките 5 месеца няма да имат нормално водоподаване. Това е най-голямата щета“, подчерта прокурор Кънев.

По случая работят специализираната прокуратура, антикорупцонната комисия, Държавната агенция „Национална сигурност“ и МВР и са събрани 48 тома с доказателства. За умишлена безстопанственост, извършена от длъжностно лице, законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода.

„Министърът с поведението си е извършил умишлено това престъпление, а дали е виновен или не ще каже съдът. Събираме доказателства във всички посоки. Извършихме претърсвания в домовете на бившия областен управител, бившия кмет и бившия управител на ВиК дружеството в Перник. От дома и кабинета на министър Димов са иззети и документи“, обясни прокурор Кънев.

Там са открити включително и документи, касаещи дружеството „Юлен“. Разследващите са намерили и писмо от бившия главен прокурор и настоящ председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров за концесиите. Проверката на тези документи все още продължава.

Разпитват се длъжностни лица не само от „Стомана Индъстри“, но и от още 16 търговски дружества, които се намират на негова територия, както и на „Топлофикация“ – Перник.

По думите на прокурор Кънев, въпреки намаления обем Димов е разрешавал подаване в промишлени количества за „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация“- Перник. Обемите, които са били давани обичайно на месец са от 280 млн. кубични метра за едното дружество до 100 млн. кубични метра за другото, обясни наблюдаващият прокурор по делото.

От държавното обвинение подчертаха, че министърът умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, ръководенето и стопанисването на язовира.

Шефът на специализираната прокуратура Димитър Франтишек обясни, че наказателното производство е започнало преди месец. Предмет на проверка са и всички действия, свързани с ремонта на пасарелката и язовирната стена на язовир „Студена“, които са финансирани и със заем от Световната банка. Тогава не е имало изпускане на язовира или спиране на водоподаването, а ремонтът е бил извършен на подводен принцип с експерти от чужбина.

Министър Нено Димов ще остане в следствения арест на бул. „Г. М. Димитров“, докато прокуратурата реши дали да поиска постоянното му задържане под стража.

„Доказателствата са достатъчно за обосновано предположение, че той е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Прокуратурата смята, че той може да извърши друго престъпление или да повлияе на наказателното производство. Може да разпореди укриване на доказателства или да повлияе на свидетелите по делото. Най-вероятно утре прокуратурата ще поиска постоянен арест за Нено Димов, а специализираният съд трябва да прецени дали има достатъчно доказателства срещу него“, обясни прокурор Кънев.

На въпрос дали е било нужно показното задържане на миснитър Димов вчера, извеждането му от сградата на ведомството и откарването му за разпит със специализиран бус, прокурор Кънев обясни, че към онзи момент Димов не е бил задържан.

„Той беше задържан след 17 ч. Тогава нямаше журналисти, нямаше показност. Когато бе изведен той не е бил задържан, говори с вас, журналистите толкова, колкото пожела“, обясни Ангел Кънев. По думите му, фактът, че Нено Димов е министър не означава, че се ползва с индулгенция и не трябва да бъде арестуван.

източник

Коментари (69)

 1. Подредба: Сортирай
 2. Всички мнения
  Само високооценени
  Без нискооценените
  Скриване на коментарите
 1. 1 Профил на vance

  vance

  Рейтинг: 508Весело

 2. 2 Профил на Kamenarski

  Kamenarski

  Рейтинг: 1976Неутрално

  Това ли е всичко? Този смешник няма да стигне до съд. По некое време ще заменят в обвинителния акт „умишлена безстопанственост“ с „безстопанственост“, а после прокуратурата ще допусне неволна „грешка“ при съставянето на акта…

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!

 3. 3 Профил на canu

  canu

  Рейтинг: 462Неутрално

  Баш комуниста Б.Х. е виновен!

 4. 4 Профил на selqnin

  selqnin

  Рейтинг: 2091Неутрално

  Само с „обвинение“ и контролирано изпускане на „парата“ няма да стане!!!
  Отдавна е време за ИСТИНСКИ политики и за ИСТИНСКИ реформи!!!!!
  Иначе ще продължим да поливаме пустинята!!!

 5. 5 Профил на 4ort

  4ort

  Рейтинг: 3045Неутрално

  Комунистите са виновни

  —цитат от коментар 1 на vance

  Да! От фракция ГЕРБ.

 6. 6 Профил на Маршалов

  Маршалов

  Рейтинг: 1957Неутрално

  Умишлен престъпник!

  мурзилка

 7. 7 Профил на ebf52574941

  ebf52574941

  Рейтинг: 880Неутрално

  Баш комуниста Б.Х. е виновен!

  —цитат от коментар 3 на canu

  Пътя на всички от ДСБ (бивши и настоящи) е към затвора, защото тези хора са събрани от идеята да гепят едни пари, па ако ще и да продадат майка си.
  В случаите с Нено Димов и Петър Москов (и двамата от ДСБ) те предадоха благодетеля им – г-н Бойко Борисов.

 8. 8 Профил на south.africa

  south.africa

  Рейтинг: 177Неутрално

  За затвора освен Нено е и Каракачанов и Иван Костов!!

 9. 9 Профил на tosho_toto

  tosho_toto

  Рейтинг: 892Неутрално

  Ванката Гешев е радост за мен.

 10. 10 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти

  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти

  Рейтинг: 999Неутрално

  Баш комуниста Б.Х. е виновен!

  —цитат от коментар 3 на canu

  Естествено. Изпил е водата. Абе откъде ви копат…

 11. 11 Профил на neut

  neut

  Рейтинг: 7300Неутрално

  Умишлена безстопанственост – за пръв път такова обвинение на министър от кабинетите на ББ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest

 12. 12 Профил на Over

  Over

  Рейтинг: 579Неутрално

  Ако има докладни адресирани до него, а той е разрешавал водата да заминава за промишлени нужди е виновен той, защот е ресорен. Могат да го съдят и за купчина други „неуредици“ да ги наречем….

 13. 13 Профил на ggrigorov

  ggrigorov

  Рейтинг: 450Неутрално

  Жалко, сготвиха го.
  Един от малкото , който задържаше зелената мафия. Очаква се масово броене на диви зайци по Европрограми.

 14.  

  Smoke

  Рейтинг: 661Неутрално

  Аха! Вече говорят как няма да има вода „близките ПЕТ месеца“. Досега казваха „до март“. Даже не казваха до началото или до края на март. Разбирай – до края, но така го казваха, че хората да си мислят с надежда „до началото“.

  Нека аз да ви кажа – ако продължи това с липсата на валежи (а то се очаква да продължи, поне такива бяха прогнозите за зимата отпреди 3-4 месеца, а такива са и текущите прогнози), то вода няма да има още много месеци след въпросните ПЕТ.

 15. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА

  КМЕТ В СЯНКА

  Рейтинг: 5970Неутрално

  Няма да има ефективна присъда. Всичко е цирк за раята !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

 16. 43 Профил на arcanum

  arcanum

  Рейтинг: 2484Неутрално

  Очевидно коренът на злото е Борисов – шефа му!

 17. 44 Профил на Fiji

  Fiji

  Рейтинг: 3646Неутрално

  Ама чакай, тоя точно не беше ли от лъже-антикомунистическата шайка от ДСБ

  —цитат от коментар 33 на vance

  Когато беше в ДСБ, беше еколог. Откакто заработи за Бойко, стана контраеколог. Защо ли?

 18. 44 Профил на bruno__dante

  bruno__dante

  Рейтинг: 1008Весело

  Това ли е всичко? …

  —цитат от коментар 2 на Kamenarski

  тц
  следват и некои олигархчета

 19. 46 Профил на Kamenarski

  Kamenarski

  Рейтинг: 1976Весело

  [quote#44:“bruno__dante“][/quote]

  Пеевский?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!

 20. 47 Профил на mara71

  mara71

  Рейтинг: 797Неутрално

  Ковачки нямаше да гори боклук без подкрепата на Димов. Цената на водата и топлоте се вдига от КЕВР. Закрепостяването към топлофикациите е дар от избраните симпатяги.
  Кой е по-виновен – Димов, тези които предлагат законите, тези които ги гласуват или тези, които вдигат цените в полза за цялата мафиотска структура?

 21. 48 Профил на Fiji

  Fiji

  Рейтинг: 3646Неутрално

  Няма да има ефективна присъда. Всичко е цирк за раята !

  —цитат от коментар 42 на КМЕТ В СЯНКА

  А пък аз се размечтах. Представих си, че Цацаров и Гешев нарочно се преструваха на хора на Пеевски и Борисов, нарочно демонстрираха неприязън към искащите законова държава, за да излъжат мафията, да заемат важните постове и да подпукат всички корумпирани политици и свързаните с тях олигарси. Оптимистична фантастика:)

 22. 49 Профил на AzDebil

  AzDebil

  Рейтинг: 1714Неутрално

  Нено не напсна ДСБ. ИЗХВЪРЛИХА го от там.
  Заслужено.
  !

 23. 50 Профил на niki7

  niki7

  Рейтинг: 428Неутрално

 24. 51 Профил на amg32

  amg32

  Рейтинг: 811Неутрално

  Чудя се, как някои могат да се ловят на тая скалъпена глупост?!?? Всичко това ще отиде в коша за боклук, защото показва само и единствено плешива, в угода на шефа си своеволие и безнаказаност!
  Дааа, наистина ситуацията в Бг е безнадеждна!

 25. 52 Профил на Николай Бучков

  Николай Бучков

  Рейтинг: 4060Любопитно

  По време на съдебното дело ще стане особено интересно…..Димов е началото при безстопанственост , а този термин е такъв , че евентуалните уговорки ще се изпарят при първата защитна реч от адвокатите му…..по-този начин се отива много на високо…а , ще се мине по вертикалата на всички нива.

 26. 53 Профил на AzDebil

  AzDebil

  Рейтинг: 1714Весело

  Нено Димов е поредната гербава креатура употребена за изтривалка.
  Трябва да сме свикнали. Гербер виновен няма и няма и да има.
  Виновни са само коалиционни подлоги!
  Ама те и много добре си го знаят че отиват да стават бушони.
  Така че съдбата им е предопределена.
  И пак ше има пачаври готови да отнесът л.натъ!
  Това е система!
  !

 27. 54 Профил на boevbisser

  boevbisser

  Рейтинг: 1788Неутрално

  Няма лошо, че го обвиниха, да видим дали прокуратурата ще докаже в съд. Щото и доста други, вкл. Бивши министри бяха обвиняеми…

 28. 55 Профил на extraCACA

  extraCACA

  Рейтинг: 1816Неутрално

  демек, Нено нарочно е оставил Перник без вода, щото примерно кво – да саботира дедо Гойко, до каквото прозрение вече стигна другаръ Велчев или как… добре стартира гешефтурката, нема що

 29. 56 Профил на bruno__dante

  bruno__dante

  Рейтинг: 1008Любопитно

  Нено Димов е поредната гербава креатура

  —цитат от коментар 53 на AzDebil

  кату бивш депутат от костовата ДСБ е уеко спорно чия е креатура

 30. 57 Профил на hellwitch

  hellwitch

  Рейтинг: 468Неутрално

  Бушон.
  От малко по-големите.
  Вероятно е и да го осъдят, ей так за да покажат уж прогрес с борбата с корупцията.

 31. 58 Профил на citoyen

  citoyen

  Рейтинг: 1302Неутрално

  Ако приемем единодушно, че това е безхаберие/безстопанственост и този човек трябва да си понесе вината дали следващия министър ще оправи крещящата водна криза на Перник? Никой не си прави илюзии, предполагам. А сходните проблеми на други градове чукат на вратата. И тогава пак ли ще ги решаваме като сменяме министъра?

 32. 59 Профил на emil stefanov

  emil stefanov

  Рейтинг: 229Неутрално

  „Шефът на специализираната прокуратура Димитър Франтишек обясни, че наказателното производство е започнало преди месец. Предмет на проверка са и всички действия, свързани с ремонта на пасарелката и язовирната стена на язовир „Студена“, които са финансирани и със заем от Световната банка. Тогава не е имало изпускане на язовира или спиране на водоподаването, а ремонтът е бил извършен на подводен принцип с експерти от чужбина.“
  Колко много държат да подчертаят, че не е имало изпускане.

 33. 60 Профил на SaveBG

  SaveBG

  Рейтинг: 1036Неутрално

  Провалите на Нено Димов, които не трябва да повтаря новият министър

  Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ настоява като нов министър на околната среда да бъде назначена личност с достатъчен професионален капацитет, вътрешна убеденост и отговорно отношение към природата, така че гражданите в България да имат нормална среда на живот с чист въздух, чиста питейна вода и опазена природа, а България да избегне санкции от Европейската комисия.
  На фона на настъпилата криза в управлението на околната среда, чиято кулминация е арестът и оставката на Нено Димов, природозащитниците питат защо трябваше да се стигне дотук в Министерството на околната среда и водите?

  Коалиция “За да остане природа в България” предупреждава, че смяната на поредния министър, още по-малко с показни акции на прокуратурата и МВР, няма да доведе до подобрение в МОСВ. Трябва правителството окончателно да изостави досегашната политика на поставяне на частните интереси пред обществените, която води до катастрофа в областта на околната среда, водите, биоразнообразието и борбата с климатичните промени.

  За първи път поискахме оставката на министър Нено Димов през август 2017 г. Оттогава не сме спирали да изтъкваме вредите, които неговото управление носеше всеки ден на българската природа и на здравето на българите. През 2018 г. това беше и искането на десетки хиляди български граждани, които протестираха в над 30 града в България и по цял свят. Но въпреки нашите предупреждения и многобройните доказателства за некомпетентните му решения, които нанесоха непоправими вреди на природата, Нено Димов очевидно се ползваше с толеранс от страна на управляващите и до тази седмица не беше обсъждан въпросът за евентуалната му смяна.

  За три години управление на Министър Димов Министерство на околната среда и водите и неговите поделения и териториални администрации задълбочиха управленската и експертна криза, в която се намираха. Всеки следващ министър ще има тежката задача практически да създаде наново структурите, отговорни за опазване на околната среда и да намери експерти, които да разбират от темите, в които имат задължения.

  Всички наши позиции са публични и достъпни в интернет. За да покажем за какво предупреждавахме, ще направим кратка рекапитулация на всички провали и вреди, нанесени от Нено Димов от май 2017 г., когато беше назначен за министър от третото правителство на Бойко Борисов, досега:

  1. Нено Димов е лично отговорен за бедственото положение с питейната вода на град Перник. Управлението на водните ресурси е пряка отговорност на Министерство на околната среда и водите. Освен към язовирите за питейни нужди, Нено Димов блесна с безстопанственост и към реките, което настрои рибарите срещу правителството. Българските реки все повече биват убивани чрез строежи на МВЕЦ, изземване на баластра, “почиствания” на корита и замърсявания от промишлени и селскостопански субекти.

  2. Нено Димов е отговорен и за мръсния въздух в редица български градове. Продължаващите обгазявания на Гълъбово със серен диоксид доведоха през 2019 г. до задвижване от страна на ЕК на наказателната процедура, заради данни, предоставени от българското правителство „които показват трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на серен диоксид в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи” [1]. След осъдителното решение на съда на Европейския съюз през 2017 за мръсния въздух в България, ЕК все още не е доволна от мерките, предприети от Нено Димов по изпълнение на съдебното решение и през 2018 изпрати официално писмо, в което каза, че ”е обезпокоена от бавния темп на промените и от липсата на координиран подход между органите за опазване на околната среда и другите органи на национално и местно равнище.” [2]

  3. Последните три години министерството претърпя пълен провал в управлението на отпадъците, като кулминацията беше безконтролният внос и горенето на отпадъци. Припомняме, че МОСВ продължава да подкрепя изграждането на инсталация за горене на отпадъци до град София.

  4. Водената от Нено Димов политика освен, че застрашава здравето на българите, вече включи държавата в хоризонтални процедури за неизпълнение на европейското екологично законодателство за НАТУРА 2000, екологична оценка и ОВОС и има опасност в бъдеще това да доведе до санкции. Хоризонталните наказателни процедури показват, че всички превантивни контролни механизми за опазване на околната среда не функционират правилно или изобщо не функционират. ЕК има сериозни забележки относно недостатъци и липси и при текущия и последващ контрол на самите решения на министерството. За неговото управление са отворени 14 нови наказателни процедури срещу България и продължават да се разглеждат 23 процедури открити при предходни министри.

  5. Господин Димов начело на МОСВ непрекъснато води кампания срещу екологичната мрежа Натура 2000 [3] и още по-лошо – срещу собствените си учени и международно признати български специалисти по биоразнообразие. Нено Димов всява противопоставяне на различни части на обществото и не успява да балансира за решаване на нито един екологичен проблем, с който се е захванал.

  6. Нено Димов се опита да прокара плановете за застрояване на Национален парк “Пирин” и Природен парк “Витоша”. И двата парка сега са без актуален план за управление, а софиянци не могат да ползват ски съоръженията на Витоша. Заради нежеланието на Нено Димов да одобри плана за управление на Природен парк “Българка” продължават да се изсичат поголовно естествени букови насаждения във вододайните зони на Габрово и Трявна. Природните паркове Странджа и Сините камъни също се изсичат безогледно заради липсата на планове за управление.

  7. Под негово ръководство продължи презастрояването на Черноморието, като България беше осъдена заради казуса Калиакра, докато продължават да никнат нелегални строежи в община Царево. На министър Димов не му направи впечатление криминалното опожаряване и източване на Шабленското и Дуранкулашко езера, извършени с разрешение на подчинения му РИОСВ.

  8. България може да се наложи да върне на Европейската комисия (EK) близо 1 милиард лева за строежа на АМ Струма, заради незаконно решение по ОВОС от 2017 г., подписано от Нено Димов. Както стана ясно от коментарите на ЕК по апликационната форма за магистралата, избраното трасе унищожава Кресненското дефиле, нарушава европейските директиви и се очаква да доведе до високи глоби и наказателни процедури. От 2009 година в дефилето загиват между 3 и 4 души на година и този проблем ще бъде само задълбочен с решението по ОВОС на Нено Димов.

  9. Нито един горскостопански план, приет по негово време не е подложен на процедури по екологична оценка или да е извършена оценка за съвместимост с Натура 2000. Това води на много места до преексплоатация на горите.

  10. Криенето на информация за околната среда се превърна в масова практика от всички структури на МОСВ. През 2019 година МОСВ получи антинaгpaдaтa „Kaтинap“ на Програма “Достъп до информация” зa влoшaвaнe нa пpaĸтиĸитe пo пpeдocтaвянe нa дocтъп дo инфopмaция и пo-ĸoнĸpeтнo зa oтĸaзитe дa пpeдocтaви дocтъп дo paзpeшeния, ĸoитo MOCB e издaлo нa въглищни цeнтpaли дa изгapят oтпaдъци зa eĸcпepимeнтaлни цeли – инфopмaция, cвъpзaнa cъc здpaвeтo и живoтa нa xopaтa.

  Нено Димов не трябваше да бъде избиран изобщо за министър на околната среда и водите заради липсата на компетенции, но начинът по-който си отива не прави чест на една демократична и правова държава. Надяваме се управляващите най-после да са разбрали отговорностите, които носи екологичният министър за здравето и благоденствието на гражданите и това да проличи в избора на нов.

  Линкове:
  [1] Европейската комисия даде България на съд заради мръсния въздух (25.07.2019, Свободна Европа)
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30074953.html
  [2] Производства от месец ноември за установяване на нарушения: основни решения (2018, Брюксел)
  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/BG/MEMO_18_6247
  [3]Одит на Сметната палата за изпълнението на „Ефективност на управлението на мрежата НАТУРА 2000 с цел защита на околната среда и местното население в зоните от мрежата” за периода 2016 – 2018 г. https://www.bulnao.government.bg/bg/articles/za-golqma-chast-ot-zashtitenite-zoni-v-bylgariq-na-mrezhata-natura-2000-ne-e-opredelen-rezhim-za-opazvaneto-im-2276
  [4] Медийна публиакция за нарушенията на европейските директиви в процедурата по ОВОС за АМ Струма през Кресненски пролом https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/infrastructure/2019/10/23/3980187_magistrala_struma_ostava_bez_evrofinansirane_zasega/

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.