Отмяна на забраната на “буркините” във Франция

Споделете статията:

Върховният административен съд на Франция отмени „забраните на буркините”. Става въпрос за забраната на „религиозното облекло” на плажа, въведена във Вилньов-Лубе, малък град на Френската Ривиера. Въпреки, че заповедта има влияние само над тази специфична забрана, тя трябва да създаде прецедент за 30 други общини с подобни наредби, съобщи “Хюман Райтс Уоч” (ХРУ).

Съдът отхвърли аргументите на властите на Вилньов-Лубе, като прецени, че няма доказателства, че „поведението на някои хора” представлява риск за обществения ред. „Обществените чувства или страхове вследствие на терористичните атаки, включително онази от 14.07 в Ница, не са достатъчни, за да се оправдае забраната”, смятат съдиите.

Те също отказаха да приемат, че забраните могат да бъдат приети на основания, свързани с хигиената или благоприличието. Съдът заключи, че „въпросната заповед е довела и до сериозни и незаконни нарушения на основни свободи като свобода на придвижването, на вероизповеданието и на личната неприкосновеност.”

Дългоочакваното съдебно решение е просто и ясно, разчитащо само на закона и на основни принципи на човешки права, които толкова лесно се пренебрегват от дискриминационните общински заповеди и напълно се забравят от голяма част от френската политическа класа (с някои забележителни изключения), смята Бенедикт Жанро, директор на ХРУ за Франция.

Министрите в правителството на френския премиер Манюел Вал, които смело се противопоставиха на указите за забрана на буркините въпреки линията, поета от Вал и други техни колеги, заслужават пълно доверие и подкрепа, твърди още Жанро. Други политици, и от ляво, и от дясно, които използваха подриването на индивидуалните свободи за политическа печалба, показаха своя опортюнизъм в желанието си да загърбят републиканските принципи и ефективните законни реакции в името на сигурността, казва тя в заключение. Съдът подчертава, че страхът от тероризма не може да бъде използван, за да се оправдаят неоснователните ограничения на основните свободи.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.