Отмяна на забраната на “буркините” във Франция

Върховният административен съд на Франция отмени „забраните на буркините”. Става въпрос за забраната на „религиозното облекло” на плажа, въведена във Вилньов-Лубе, малък град на Френската Ривиера. Въпреки, че заповедта има влияние само над тази специфична забрана, тя трябва да създаде прецедент за 30 други общини с подобни наредби, съобщи “Хюман Райтс Уоч” (ХРУ).

Съдът отхвърли аргументите на властите на Вилньов-Лубе, като прецени, че няма доказателства, че „поведението на някои хора” представлява риск за обществения ред. „Обществените чувства или страхове вследствие на терористичните атаки, включително онази от 14.07 в Ница, не са достатъчни, за да се оправдае забраната”, смятат съдиите.

Те също отказаха да приемат, че забраните могат да бъдат приети на основания, свързани с хигиената или благоприличието. Съдът заключи, че „въпросната заповед е довела и до сериозни и незаконни нарушения на основни свободи като свобода на придвижването, на вероизповеданието и на личната неприкосновеност.”

Дългоочакваното съдебно решение е просто и ясно, разчитащо само на закона и на основни принципи на човешки права, които толкова лесно се пренебрегват от дискриминационните общински заповеди и напълно се забравят от голяма част от френската политическа класа (с някои забележителни изключения), смята Бенедикт Жанро, директор на ХРУ за Франция.

Министрите в правителството на френския премиер Манюел Вал, които смело се противопоставиха на указите за забрана на буркините въпреки линията, поета от Вал и други техни колеги, заслужават пълно доверие и подкрепа, твърди още Жанро. Други политици, и от ляво, и от дясно, които използваха подриването на индивидуалните свободи за политическа печалба, показаха своя опортюнизъм в желанието си да загърбят републиканските принципи и ефективните законни реакции в името на сигурността, казва тя в заключение. Съдът подчертава, че страхът от тероризма не може да бъде използван, за да се оправдаят неоснователните ограничения на основните свободи.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.